lørdag den 9. marts 2013

Iceland, baby!

Hej alle,
det er efterhånden længe siden mit sidste indlæg, så jeg følte at jeg burde opdatere. For der er sket en masse ting. :)
Jeg vil starte med at fortælle om min studietur til Island med 2.u. Vi var på tur fra 4/3-8/3.

Her er en liste over ting som gjorde indtryk på min ved min ankomst på øen:

1) Vandet fra vandhanerne og bruseren stinker af svovl. Til dem der ikke ved det - lugten minder om noget i retning af en prut blandet med rådne æg. Vandet i sig selv er rent nok, og kan også drikkes fra vandhanen, men det er stadigvæk ikke en lækker oplevelse for lugtesansen at vaske sig i det.
Grunden til det er, at der er masser af vulkansk aktivitet under øen, og det påvirker selvfølgelig også grundvandet. Svovl skal dog være godt for huden, så det eneste man kan brokke sig over er lugten.

2) Første indtryk: vind.
Masser af det.
Overalt.
Jo højere du kommer op, desto stærkere bliver den. Min mor plejede at fortælle mig, at jeg var så tynd at jeg en dag ville blive blæst væk.
Den dag kom på Island. Jeg skulle praktisk talt holde fast i ting, for ikke at blive båret væk.
Du kan godt gå hjem Danmark, for det her er naturens kræfter x 1000.
Respekt for de folk der kunne fotografere i modvind...

Du kunne bogstavelig talt læne dig op ad vinden... og den ville skubbe dig op igen.

3) Vi fik at vide, at inde vi kom til Island, havde de haft den varmeste vinter nogensinde. Den ene kvinde kunne endda plante blomster i sin have i januar måned. Da vi så kom til øen, gik temperaturen ned mod -6 til -9 grader celcius, og den ene dag var der snestorm. Busserne blev aflyst pga. vejret, så vi skulle vade nogle km ind til bycentrum (Reykjavik).
Forestil dig en blanding af knæhøj sne, 19 m/s vind, konstant snefald, og billeder fra polarekspeditionerne på BBC. Så har du en fornemmelse af hvad vi skulle igennem den dag. Vinden gav bogstavelig talt piskeslag, mens vi vadede gennem sneen.
Det var en oplevelse i sig selv, og jeg synes det var fedt at prøve det. Men jeg vil aldrig prøve det igen. ;) Det var virkelig råt og ubarmhjertigt klima den dag.

4) Sindssyg høj inflation. En vand koster ca. 300 islandske kroner, turen til svømmehallen 550 og hvis du vil spise på en normal restaurant skulle du af med 2900. Det er tal der er svære at forholde sig til, kan jeg godt indrømme. Lommeregneren var en meget brugt funktion på min mobil den uge.

 
5) Godt nok har de en lovgivning om at de ikke må servere alkohol for unge under 20, men dette gælder vist kun for islændinge, for dem fra min klasse kom både i byen og fik øl på restaurant. Regler er åbenbart overvurderede, når det handler om indtjening. Jeg kan dog ikke sige at jeg bebrejder dem det. Et land i krise må gøre, hvad et land i krise kan gøre.


- jeg får det til at lyde som om det var en nederen og bøvlet tur. Det var det bestemt ikke. Jeg fortryder ikke at vi valgte Island frem for Barcelona. Og jeg vil gerne besøge øen igen engang - om sommeren. Så nu vil jeg være være begejstret, og lave en liste over de fantastiske oplevelse jeg har haft, som også er grunde til at tage til Island:

1) Naturen.
Rå, smuk og øde. Stenørken, klipper og bjerge. Eftersom der var slutningen af vinteren, var der ingen blomster, hvilket fik det hele til at se endnu mere barskt ud.
Når man er på Island, er det en  synd ikke at investere i en Golden Circle tur. Den tager dig rundt til en nationalpark, hvor den eurasiske og amerikanske kontinentalplade mødes, til geyseren Stokkur, vandfaldet Gulfoss og et eksplosionskrater fra en gammel vulkan.
Billederne kommer senere, men jeg kan kun sige, at man skal se det selv, fordi billeder kan langt fra hamle op med det indtryk naturen gør på dig. Det er helt enestående.

Nationalparken, hvor den eurasiske og amerikanske kontinentalplade mødes.

Geyser Strokkur

Vandfaldet Gulfoss

Enormt eksplosionskrater fra en vulkan

2) Varme kilder.
Vi ville gerne have været af sted til den Blå Lagune, men det blev ikke til noget pga. vejret. Det har jo dog ikke fortrudt, for ved vores vandrehjem lå der en udendørs svømmehal. Alle bassiner var opvarmet med geotermisk varme, og de var opvarmet med forskellige temperaturer - alt afhængig af om man ville svømme baner, eller bare ligge og svale i en hot tub.
Jeg kan godt fortæller jer: efter sådan en dag hvor man har rendt rundt i kulden og er blevet træt, er der intet der slår den følelse af at synke ned i 40 grader varmt saltvand. Så snart vi gjorde det den første dag vi var i svømmehallen, besluttede vi os for at Barcelona var overvurderet.
Det koster næsten intet for islændinge at opvarme vand eller bruge elektricitet, for de får energien far undergrunden, og der er masser af det. Så svømmehallen koster 25 kr. for indgang, og den er åben fra 6:30-22:00.
Vi var i svømmehal hver aften, og flød rundt i bassinet, mens vi kiggede på snefnug der dalede ned fra himlen.
Desuden var det optimalt at tage sit bad der - vi havde et 'welcome card' som dækkede udgifter for svømmehallen og Reykjaviks bybusser, og svømmehallens vand stank ikke at svovl.
I svømmehallen ved vandrehjemmet. Det her er en af de udendørs bassiner - vandet er 38 grader varmt. 8)

3) Deres strikkevarer.
respekt for sig selv, skal man aldrig forlade øen uden at have købt et eller andet der er blevet håndvævet/strikket med islands fåreuld. Det er lidt dyrt, men det er billigst at købe det på Island. Tøjet holder længe, varmer dig, ser godt ud og et utrolig let. Jeg gav 840 kr. for en islandsk sweater, og får efterfølgende 15% fordi jeg købte den i en tax-free store. Det skal man huske at bede om i lufthavnen når man tager hjem.

4) Spis fisk!
Jeg var på restaurant to gange på Island: en gang med hele klassen, og en gang på den lokale lige ved siden af vandrehjemmet. Begge gange bestilte jeg fisk, for jeg følte for at tage afstand til griseindustrien og berige mig med nye indtryk.
Jeg har så fundet ud af, at mange fisk først lader deres smag komme til rette med den rette sovs. På restauranten med klassen - hvor man fik serveret dagens fisk, og altså ikke selv kunne vælge hvilket man ville have - lignede fisken torsk, og smagte også lidt sådan. Men sovsen, som blev serveret til, åbnede få en hel masse smagsløg, og hele retten med rodfrugter smagte fortryllende.
Så spis fisk på Island - det er godt, det er  sund og det er lækkert.
Catfish med lobstersauce. <3
5) Søde mennesker.
Det indtryk jeg generelt har fået af islændinge, er at de er flinke og høflige og helt nede på jorden. den dag hvor der var snestorm, sad jeg med venner på en cafe, hvor jeg nok fik mit livs bedste betjening. Kakaoen med belgisk chokolade var helt i top, ligesom crepé-pandekagerne, hvorpå de havde tegnet blomster og smileyer. Min lærer fik en pandekage hvor der stod 'sorry', fordi tjeneren havde tabt hans første på gulvet. Personalet er venlige, glade og meget imødekommende. De tilbød os vand efter vi havde spist, og spurgte om vi nu var sikker på at det smagte godt. Jeg ville gerne have givet drikkepenge, men jeg følte lidt at jeg gav for lidt, for jeg havde kun mønter.
Altså, jeg tror aldrig jeg vænner mig til de sure og stressede tjenere på Brøggeriet efter det her.

Det var vidst det. :-)
Hvad jeg så kunne konkludere fra denne tur er, at jeg skal til Island en gang til i mit liv - om sommeren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar